nieuws

Enorme bonje over sluitingstijd cafés Vlieland

Horeca

De Vlielander gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders liggen flink met elkaar in de clinch over de sluitingstijden van de zes cafés op het eiland. Na het recente conflict tussen de zes politieagenten op het eiland, dreigen de politici elkaar opnieuw in de haren te vliegen.

De gemeenteraad heeft unaniem besloten dat cafés aan het zogenoemde 1-2-3 regime worden onderworpen. Dat houdt in om 01.00 uur de deur dicht, om 02.00 uur het licht aan en de muziek uit en om 03.00 uur het café dicht. De raad hoopt dat door dit beleid klanten gespreid de zes cafés op het eiland verlaten.

Het college van burgemeester en wethouders gaat het 1-2-3 regime echter niet uitvoeren. ‘Want uit een proef met het 1-2-3 beleid bleek dat de overlast alleen maar groter werd, dus willen we het niet’, aldus burgemeester R. van der Mark.

Volgens PvdA-raadslid W. Gieles blijkt uit de proef juist iets anders. ‘De meningen waren verdeeld, het was fifty-fifty. Maar de politie was tevreden over de proef’, aldus Gieles. Maar de betrokken politieagenten zijn inmiddels overgeplaatst of zitten ziek thuis na een interne ruzie.

De café-eigenaren snappen er inmiddels niets meer van. ”s Winters mogen we tot 4, 5 uur openblijven terwijl er dan maar vier mensen zitten. In het zomerseizoen moeten we ons geld verdienen en dan moeten we om 2 uur dicht’, aldus Lenneke Meijs van café ‘De Zeevaert’. ‘En nu staan ’s zomers om 2 uur in één klap vierhonderd mensen op straat die uit de kroeg komen. Door het 1-2-3 beleid kan je dat wat spreiden’, aldus Meijs dinsdag.

Dat de 1250 inwoners van Oost-Vlieland, het enige dorp op het eiland, last zouden ondervinden van het lawaai van uitgaande cafébezoekers vindt Meijs onzin. ‘Ik woon zelf ook in de Dorpsstraat en ik heb er geen last van.’

Van der Mark neemt op 1 juni afscheid als burgemeester van Vlieland. De laatste maanden van zijn ambtsperiode zijn behoorlijk enerverend, zo erkent hij ook zelf. ‘Het zijn roerige tijden. Maar ik ben van het eerste uur tot de laatste dag in functie’, aldus Van der Mark. Hij vreest een bestuurscrisis als er geen oplossing komt voor het meningsverschil tussen de raad en het college over de sluitingstijden.

Reageer op dit artikel