nieuws

Fred Dijsselbloem in voetsporen van Bocuse

Horeca

Fred Dijsselbloem wordt de nieuwe Europees voorzitter van restaurantorganisatie Euro-Toques. Daarmee treedt de eigenaar van restaurant De Stad Rome in Warmond in de voetsporen van de absolute culinaire legende Paul Bocuse. Nog nooit was een Nederlander voorzitter van de internationale restaurantorganisatie.

De Zuid-Hollander werd unaniem gekozen als opvolger van de Spanjaard Pedro Subijana. Vanaf 1 januari gaat het drie jaar durende voorzitterschap in. Dijsselbloem zal volgend jaar éénmaal per maand culinair regeren vanuit het hoofdkantoor in Brussel. Ook blijft hij aan als voorzitter van de Nederlandse afdeling van Euro-Toques.

Dijsselbloem komt met het voorzitterschap in het illustere rijtje Bocuse, Pierre Romeyer en Myrthle Allen. Kookvirtuozen bij uitstek. ‘Maar ik blijf gewoon mijn winkeltje draaien. Heb geen illusies om te werken naar een Michelinster of andere bekroning. Mijn doel is om de nieuwe EU-landen bij onze organisatie te betrekken en in te passen. Verder bestaat Euro-Toques volgend jaar twintig jaar. In het oprichtingsland België gaan we een groot feest houden en mogelijk acties uitrollen in onze restaurants.’

Euro-Toques is een restaurantorganisatie met als doel het behouden van culinaire tradities het beschermen van kleine producenten. Eén van de belangrijke actiepunten van de organisatie is de introductie van smaaklessen in het onderwijs, om zo verloedering van het hedendaagse eetpatroon tegen te gaan. In ons land zijn circa 120 restaurant aangesloten bij Euro-Toques. In Europa zijn dat er meer dan vierduizend.

Reageer op dit artikel