nieuws

gedeputeerde staten van gelderland zien niets in ‘leisure-centrum

Horeca

Gedeputeerde Staten van Gelderland voelen niets voor de vestiging van een gigantisch winkel- en sportcomplex in de buurt van Geldermalsen. Als er al zo’n ‘leisure-centrum’ in Gelderland zou moeten komen, kan dat alleen in de buurt van een stedelijk netwerk, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Th. Peeters dinsdag.

Projectontwikkelaar MAB uit Den Haag presenteerde twee jaar geleden de plannen voor het NL.C, zoals het complex moet gaan heten. Het centrum is qua omvang in Europa alleen te vergelijken met Bluewater in Engeland en CentrO in Oberhausen (Dld.). Maar GS vinden, net als de omliggende regiogemeenten, MKB-Nederland en de vereniging Behoud Lingelandschap dat zo’n gigantisch sport- en vermaakcentrum niet in het Rivierengebied past. Ook het Rijk wijst in de nota Ruimte een dergelijke aantasting van het landelijk gebied af, aldus Peeters. De vestiging van het NL.C is dan ook niet opgenomen in het nieuwe Streekplan, dat GS dinsdag hebben vastgesteld.

Volgens de projectontwikkelaar is het gebied rond Geldermalsen ideaal voor de vestiging van zo’n leisure-centrum, omdat daar diverse snelwegen, een water- en een spoorverbinding bij elkaar komen. Het complex zou daardoor ook vanuit België en Duitsland makkelijk bereikbaar zijn. Naar verwachting zou het gedeeltelijk ondergrondse NL.C tien miljoen bezoekers per jaar trekken naar winkels, horeca, hotels en uitgebreide sportvoorzieningen. Er is zelfs sprake van een indoor-skibaan en een waterpretpark. Het centrum zou voor minstens drieduizend nieuwe banen zorgen.

,,Een dergelijke voorziening past volgens ons niet in de sfeer van het landschap daar. Ook andere provincies en het rijk zijn tegen zulke ingrepen. Daarom blijven wij van mening dat het NL.C daar niet kan. We hebben van de projectontwikkelaar nog geen voorstellen ontvangen om het complex elders van de grond te tillen”, zegt Peeters. Provinciale Staten nemen eind juni een besluit, als zij het Streekplan in hun vergadering behandelen. Het Gelderse Streekplan is het eerste landinrichtingsplan dat is gemaakt nadat het kabinet de nota Ruimte heeft vastgesteld. De Staten verschillen nog van mening over de wenselijkheid van het NL.C nabij Geldermalsen, maar neigen ook naar afwijzing. D66 organiseert op 18 juni in Arnhem een congres over ruimte voor leisure en pleasure.

Reageer op dit artikel