nieuws

Horeca in problemen door peperdure beveiliging

Horeca

De inzet van de peperdure particuliere beveiligingsdienst baart horecaondernemers in Den Helder grote zorgen. Niet om het effect van de dienst, maar vanwege de hoge kosten. Horecaondernemers zijn namelijk met handen en voeten gebonden aan de dienst, omdat ze op deze manier de vrije sluitingstijden in de binnenstad behouden.

Voor de politie en het openbaar ministerie is de inzet van extra beveiliging in de stad een absolute voorwaarde voor het behoud van de vrije sluitingstijden. KHN-woordervoerder Venekamp van de Helderse afdeling erkent het belang van de beveiligingsdienst. ‘Het verschil dat de beveiligingsdienst maakt, is overduidelijk’, aldus Venekamp in het Noord-Hollands Dagblad.

Venekamp licht zijn argumentatie toe aan de hand van een praktijkvoorbeeld. ‘Had je vroeger een linke drugsdealer in je zaak, dan ging je heel omzichtig te werk. Nu vorderen ondernemers zo’n gevaarlijke gast met een gerust hart de zaak te verlaten. Je weet namelijk dat als je op de alarmknop drukt, binnen twee minuten een paar beveiligingsmannen in je zaak staan.’

Om de hoge kosten voor de extra beveiliging te betalen, heeft Venekamp namens de ondernemers concrete voorstellen gedaan aan de gemeente. Dit in de hoop dat het stadsbestuur geld wil bijdragen aan de beveiligingsdienst. Horecaondernemers kunnen de hoge kosten niet meer alleen ophoesten.

Venekamp: ‘We dringen aan op het stopzetten van het horeca-nachtvervoer. Dat kost de gemeente heel veel geld terwijl er weinig gebruik van wordt gemaakt. Het lijkt me beter om de taxibedrijven te vragen met busjes te gaan rijden die een vaste bestemming hebben. Stewards bij de taxistandplaats moeten regelen dat mensen met dezelfde bestemming in hetzelfde busje komen. Reizen ze alsnog voor een knaak.’

Reageer op dit artikel