nieuws

Kibbelingtest lokt felle reacties uit

Horeca

De kibbelingtest van het Algemeen Dagblad heeft weer voor veel verontwaardigde en uitgesproken reactie gezorgd. In de vandaag gepubliceerde test komt vishandel Herman Pistorius uit Tilburg als winnaar uit de bus met het rapportcijfer tien. Maar over het algemeen was de jury niet te spreken over de kwaliteit van het bakje kibbeling.

‘Jullie zijn geschift’, laat Vissnackbar Kees en Nel uit Alkmaar in een reactie op de test weten in het AD. ‘Die deskundige heeft geen verstand van vis. Ik verkoop zestig kilo kibbeling per week en heb nooit één klacht. Als hier ook maar één letter van in de krant komt, dan hebben jullie een groot probleem. Dat weet ik jullie te vinden.’ Kees en Nel eindigde op de 32ste plaats met een vijf als eindcijfer.

Hans Dijkman van nummer vier Dijkman Visspecialiteiten in Hengelo (Ov) is blij met de uitslag. ‘Wij zijn blij verrast met de uitslag. Ons credo is altijd: zorg dat je gasten lekker eten. Dit is een extra stimulans om nog meer, elke dag, een kwalitatief goed en vers product te verkopen.’

Het eindoordeel van de jury was behoorlijk pittig. Meer dan de helft van alle kibbeling die over de toonbank gaat, verdient die naam niet, aldus het AD. De onkunde bij veel verkopers is schrijnend. Kibbeling wordt te vaak gebruikt als het afvoerputje van de gemiddelde viszaak. Aldus de jury.

Vishandel Witte met standplaats Lelystad, 49ste van de 68 met rapportcijfer 3, voelt zich verraden. ‘Ik hoop dat u zich realiseert hoeveel schade u aan mijn eenmanszaak toebrengt. Dit zegt iets over de kwaliteit van de medewerkers van het AD. U heeft geen normen en waarden. Ik hoop dat het AD niet ongeschonden uit de krantenreorganisatie komt en dat er voldoende ontslagen vallen.

De nummer laatst met rapportcijfer nul, Vismijn De Zeemeermin in Oudenbosch, wil revanche. ‘Ik kan en wil niet ontkennen dat het AD op veel punten gelijk heeft. Er is in die periode in mijn privé-leven veel fout gegaan en ik heb de winkel te weinig aandacht gegeven. Inmiddels is er veel verbeterd. Omdat een lening rond is gekomen, beschik ik nu ook over betere apparatuur. Ik hoop ooit op een revanche. Een herhaling van dit wil ik nooit meer meemaken.

Reageer op dit artikel