nieuws

Komst eiland met toerisme definitief

Horeca

Na de gemeenten Wieringen en Wieringermeer zijn maandag ook Provinciale Staten van Noord-Holland akkoord gegaan met de plannen voor de aanleg van het Wieringerrandmeer. De betrokken partijen rekenen met het besluit op een flinke injectie van het toerisme in de kop van Noord-Holland.

Dat heeft een woordvoerder van de provincie maandag gezegd. Het meer komt op de grens van de twee gemeenten en geeft Wieringen de oude status terug: die van een eiland.

Het plan voorziet in de aanleg van een groot meer, dat aan de westzijde is verbonden met het Amstelmeer en aan de oostzijde met het IJsselmeer. Rondom de waterplas moeten in het jaar 2030 ruim 1800 woningen zijn verrezen. Ook moet het plan zorgen voor meer toerisme en bedrijvigheid in de regio.

De totale kosten bedragen ruim 350 miljoen euro. De helft van dit bedrag betaalt Lago Wirense, een bouwconsortium van Volker Wessels Bouw en Vastgoedontwikkeling Nederland, Boskalis en Witteveen+Bos. De andere helft moet komen van de provincie, de gemeenten en eventueel het Rijk.

Begin 2006 moet een samenwerkingsovereenkomst tussen alle betrokken partijen worden ondertekend. De uitvoering van de plannen gebeurt daarna in fases. In 2020 moet het meer er liggen, in 2030 is ook alle woningbouw afgerond.

Reageer op dit artikel