nieuws

Pleidooi voor terugkeer horecavakschool

Horeca

Scholen die met ingang van het nieuwe schooljaar horecavakschool willen worden, kunnen van start gaan. Dat zegt Ben Rijgersberg, directeur van het Horeca Branche Instituut, het voormalige SVH Onderwijscentrum. Ben Rijgersberg is het beu, zo maakte hij in restaurant Fifteen in Amsterdam duidelijk.

Zes van de tien leerlingen komt terecht op het vmbo. Een deel daarvan zit ‘ongelukkig te zijn’ omdat ze liever met hun handen leren dan met hun hoofd. ‘Dat moet anders. De branche roept al jaren om meer praktisch onderwijs. Minister Van der Hoeven van Onderwijs geeft eindelijk gehoor.’
De minister stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor meer praktijkonderwijs tijdens de eerste twee leerjaren van het vmbo. Dat geld moet de horeca delen met andere vakopleidingen. Rijgersberg noemt het een stap in de goede richting. ‘Elke dag moet er theorie en praktijk worden gegeven. Zo ontdekken praktisch ingestelde leerlingen wat ze kunnen en krijgen ze zelfvertrouwen.’
Ook merkt Rijgersberg dat het vmbo in zijn huidige vorm niet aansluit op de behoefte van de branche en de vervolgopleiding. Meer aandacht voor de praktijk op school kan de leerlingen beter voorbereiden op hun toekomst. ‘Want wie het horecavak beheerst, heeft volop perspectief.’ Om de leerlingen te helpen heeft het HBI een praktische leermethode ontwikkeld voor koken en gastheerschap ontwikkeld.

Reageer op dit artikel