nieuws

Politiek: Imago dancewereld verbeterd

Horeca

Het imago van de dancewereld is verbeterd. Dat zei D66-Tweede- Kamerlid Boris van der Ham donderdag op het congres ‘De meerwaarde van dance-evenementen’.Om de reputatie te verbeteren werd in 2003 het dancemanifest opgesteld. ‘Alleen al dat dit congres wordt gehouden, is een grote winst voor de dancewereld’, aldus het Kamerlid in Utrecht.

Het congres is een samenwerking tussen de Jaarbeurs, de Belangen Vereniging Dance en het congres en studiecentrum van de Vereniging van Nederlandse Gemeentes (VNG). Doel is onder meer gemeentes op de kansen wijzen die een dance-evenement met zich meebrengt. ‘Dance is een grote industrie in Nederland. In 2003 ging er een half miljard euro in om en werkten er 11.000 mensen’, zegt Ap Reinders van KPMG. Het bureau deed in 2003 onderzoek naar de dance-industrie.

De muziekstroming wordt regelmatig geassocieerd met drugs en overlast. ‘Ten onrechte’, vindt Van der Ham. ‘In kroegen is veel vaker overlast. Maar als er op een feest waar duizenden mensen komen wat gebeurt, dan lees je dat terug.’ D66 pleit voor het testen van drugs bij grote feesten. ‘Jongeren experimenteren met drugs, dan zie ik het als taak van de overheid om op de volksgezondheid te letten.’

Volgens Van der Ham wordt de dance momenteel veel serieuzer genomen dan een aantal jaar geleden. ‘Maar we moeten ook oppassen dat we het niet kapot vergaderen. Het is een jongerencultuur, dan moeten niet oude mannen met stropdassen er oeverloos over vergaderen.’

Reageer op dit artikel