nieuws

Sterrenkok is Michelinsterren helemaal beu

Horeca

De Franse topkok Alain Senderens van restaurant Lucas-Carton in Parijs wil af van de drie Michelinsterren die zijn restaurant rijk is. Senderens heeft de buik helemaal vol van de competitiestrijd in zijn keuken. Hij tovert zijn culinaire tempel om in een brasserie.

‘Ik heb daar geen zin meer in’, aldus Senderens. ‘Ik ben 65 jaar en wil gewoon plezier hebben. Ik wil niet langer de baas zijn van een pompeus restaurant waar rond elke tafel vier man personeel te vinden is. Net als veel andere chefs baal ik er ontzettend van om elk jaar door de gidsen beoordeeld te worden op onbekende criteria.’

Senderens, in één adem genoemd met grootheden als Ducasse, Gagnaire en Robuchon, wil met een ander soort menukaart gaan werken en vooral goedkopere gerechten serveren. Senderens: ‘Ik wil mensen ervan kunnen overtuigen dat een diner van 400 euro niet per se beter is dan een diner van 100 euro’.

Het besluit van Senderens is als een bom ingeslagen in gastronomisch Parijs. Restaurant Lucas-Carton geldt in de Franse hoofdstad als een culinair instituut. In de Michelingids heeft het bedrijf al 28 jaar onafgebroken drie sterren. Boze tongen beweren dat Senderens opvallende stap te maken heeft met een mogelijk verlies van een ster.

Reageer op dit artikel