nieuws

Asperge centraal op symposium

Horeca

De gezondheidsaspecten van asperges worden ook voor telers steeds belangrijker. Dat blijkt uit een vierdaags symposium over asperges in Venray. Aan dat symposium doen ongeveer 160 onderzoekers en wetenschappers uit dertig landen mee.

Het vierjaarlijkse internationale aspergesymposium heeft voor de elfde keer plaats. Bij vorige symposia stond de teler centraal en werd vooral gekeken naar zaken als productieverbetering. Tijdens dit congres blijkt een verschuiving van de aandacht van teler naar consument plaats te vinden, zei wetenschappelijk onderzoeker G. van Kruistum van Wageningen Universiteit donderdag in Venray. Asperges bevatten stoffen die helpen kanker te voorkomen en bovendien cholesterolverlagend zijn. Mede daardoor neemt de belangstelling voor asperges toe.

Rond de asperge, die in Nederland vooral in Limburg wordt geteeld, heeft zich mondiaal een hele wetenschap ontwikkeld. Die hield zich tot nu toe voornamelijk bezig met verbetering van het ras, verdikking van de stengel en bestrijding van schimmelziekten. Maar in Venray stonden voor het eerst de gezondheidsaspecten op de voorgrond, omdat daar een nieuwe markt kan worden aangeboord. Hoewel in Nederland slechts 1 procent van alle asperges in de wereld worden geteeld, vormt met name Limburg op aspergegebied een belangrijk kenniscentrum, naast China, Japan en Nieuw Zeeland. Ter vergelijking: China verbouwt asperges op 70.000 hectare, Nederland op slechts 2400 hectare.

Prof.dr. G. Chen van de universiteit van het Chinese Jianxi verraste donderdag de deelnemers aan het symposium met de methode die die onderwijsinstelling heeft ontwikkeld om grootschalig asperges te telen in de grootste woestijn ter wereld, de Gobi. De Chinezen hebben een manier gevonden om los zand aan elkaar te binden en erosie tegen te gaan door een fijnmazig netwerk van wortels, de zogenoemde ,,Dune Fix”. De wortels worden met druppels water nat gehouden, waardoor telen en oogsten van asperges mogelijk worden. Het verhaal van Chen sloeg volgens veel deelnemers ,,in als een bom”. Het aspergesymposium in Venray duurt tot en met zondag.

Reageer op dit artikel