nieuws

BTW in Franse restaurants mogelijk omlaag

Horeca

Franse restaurants mogen straks misschien hun BTW-tarieven verlagen. In plaats van 19,6 procent wordt dan nog maar 5,5 procent belasting geheven. Zo bericht onze correspondent in Parijs, Frank Renout. KHN zout een dergelijke verlaging van het BTW-tarief in Nederland toejuichen.

De plannen omtrent de BTW-verlaging staan in een voorstel van de huidige EU-voorzitter, Luxemburg, als reactie op een verzoek van de Franse regering. Ook andere landen kunnen zo’n aanvraag indienen.
Deze maand wordt het plan behandeld door fiscale experts van de EU. Daarna moeten de lidstaten zich er over uitspreken. Een aantal landen, zoals Duitsland en Zweden, heeft nog bezwaren.

‘De voorgestelde maatregelen zijn van lokale aard en verstoren daarom niet de interne markt’, staat in een werkdocument waarvan de inhoud door dagblad Le Figaro werd onthuld. Een Duitser zou bijvoorbeeld niet honderden kilometers omrijden voor een lunch in Frankrijk omdat daar het BTW-tarief lager is.
Minder BTW op de restaurantbon is volgens de Franse minister Jean-François Copé goed voor de werkgelegenheid, de koopkracht en het personeel in de restaurants. De Franse branche-organisatie UMIH hoopt dat al per 1 januari 2006 het 5,5 procent-tarief wordt ingevoerd. ‘Als de EU er mee instemt, kunnen wij salarissen verhogen, betere prijzen berekenen aan klanten én investeren’, zei voorzitter André Daguin.

Of de Nederlandse regering in Brussel een verzoek zal indienen voor een lager BTW-tarief is onbekend. Koninklijk Horeca Nederland zegt desgevraagd hoopvol te zijn. ‘Zo’n verlaging juichen we natuurlijk toe’, aldus woordvoerder Anthony van der Klis. ‘Wij pleiten al lange tijd voor een integraal verlaagd tarief.’ In tegenstelling tot Frankrijk gelden in de Nederlandse horeca twee tarieven: 19 procent voor luxe artikelen en diensten, en 6 procent voor zaken als frisdranken en eten.
De Europese koepelorganisatie HOTREC hoopt dat de Franse situatie ook elders gaat gelden. ‘Wij zijn voor toepassing van het laagst mogelijke tarief in zowel hotels als restaurants in alle EU-landen’, aldus de organisatie.

Reageer op dit artikel