nieuws

De Unie passeert andere bonden met nieuwe cao

Horeca

Vakbond De Unie heeft een ‘minimum-cao’ gesloten met de werkgevers in de horeca. De bond wil verder met individuele bedrijven aanvullende afspraken maken over de arbeidsvoorwaarden. FNV Bondgenoten verwerpt de cao en noemt aanvullingen een bittere noodzaak om de verslechteringen in het nieuwe collectieve arbeidscontract te compenseren.

De Unie passeert andere bonden met nieuwe cao

De circa 320.000 werknemers in de horeca krijgen per 1 oktober 1,25 procent meer loon. Daarnaast zitten er tot 1 april 2008 nog twee loonsverhogingen van elk 1 procent in het vat voor werknemers die nog niet de top in hun loonschaal hebben bereikt, aldus Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en De Unie woensdag.

Studenten en laagopgeleiden vissen echter achter het net, zegt FNV Bondgenoten. Dat komt omdat de zogeheten aanloopschalen, waarin personeel met weinig ervaring tegen het minimumloon werkt, met een tot twee jaar worden opgerekt. Het gaat daarbij volgens FNV Bondgenoten om 150.000 werknemers. De Unie houdt het op een groep van tussen de 75.000 en 100.000 mensen.

Volgens FNV Bondgenoten houdt de nieuwe cao verder verslechteringen in op het gebied van loon bij ziekte en scholing voor de werknemers. Het zal de aanvullende arbeidsvoorwaarden alleen bij grotere horecaondernemingen kunnen uitonderhandelen.

Het is niet de eerste keer dat De Unie de andere vakbonden passeert in het sluiten van de cao. In februari sloot de bond een concurrerende cao in de kinderopvang. Dat was mogelijk omdat de sector twee werkgeversorganisaties kent. Voorzitter J. Teuwen van De Unie legitimeerde de slechtere arbeidsvoorwaarden in zijn cao toen door te zeggen dat Unie-leden in andere sectoren belang hebben bij een goedkope kinderopvang.

Reageer op dit artikel