nieuws

Doe mij drie bier, …en een BOB

Horeca

Deze zomer geven de Nederlandse bierbrouwerijen een extra impuls aan de BOB-campagne. Vanaf half juni voorzien zij alle cafés, bars en restaurants van BOB-viltjes. In totaal worden er vijf miljoen kartonnen onderleggers verspreid. Voor het eerst komt BOB tegelijk met het bier.

De viltjesactie is een gezamenlijk initiatief van het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK)’ 3VO en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. BOB en het CBK zijn al langer vrienden. Zo konden deelnemers van de laatste biertapfinale in de speciale simulator zelf ervaren hoe het is om met drank op achter het stuur te zitten. Sinds de invoering van de BOB-campagne is het percentage drankrijders van 4’6 procent in 2000’ gedaald naar 3’9 procent in 2003. En dat stemt de betrokken organisaties positief. ‘Deze significante daling is rechtstreeks toe te schrijven aan het succes van de BOB-campagne’ zegt Jack Verhoek’ directeur van het CBK. Volgens hem is de impact van BOB zo groot’ omdat meerdere organisaties in de strijd tegen alcohol in het verkeer de krachten hebben gebundeld.

De viltenactie ‘BOB krijgt praatjes’ heeft als centrale boodschap: wie drinkt er en wie niet? Bezoekers van de horeca worden door de teksten op de onderleggers aangezet tot nadenken. Staat er op de ene kant van het viltje bijvoorbeeld ‘Afspraak?’ Dan geeft de andere kant de tip ‘Jij drinkt ik BOB’. Volgens Verhoek moeten bezoekers van de gelegenheid op deze manier door hun naaste omgeving aangespoord worden tot nadenken. ‘Het beste is nog altijd dat je met vrienden afspreekt wie er rijdt’ dan dat je door de politie wordt aangehouden.’
Voor de campagne zijn acht verschillende kartonnen onderleggers gemaakt. De vilten zijn in de vorm van tekstballonnen gesneden en worden kosteloos aan de ondernemers verstrekt. De opzet is dat klanten met elkaar via de vilten kunnen communiceren over het onderwerp. ‘Mystery guests’ gaan deze zomer de horeca langs. Ondernemers die de BOB-vilten hebben neergelegd kunnen een prijs winnen. Ze maken kans om een hele dag – nuchter – rondjes te racen op het circuit van Zandvoort. Natuurlijk wordt de winnaar die dag gehaald en gebracht. Meer informatie: www.daarkunjemeethuiskomen.nl

Reageer op dit artikel