nieuws

gay pride krijgt evenementenvergunning

Horeca

De gemeente Amsterdam heeft een vergunning gegeven voor de tiende editie van de Gay Pride in augustus. In mei was nog onzeker of organisator Gay Business Amsterdam (GBA) de evenementenvergunning zou krijgen van het stadsdeel Amsterdam-Centrum. Het stadsdeel heeft woensdag wel gemeld dat de vergunning voor de te houden evenementen voor drie opeenvolgende dagen zijn verleend, in plaats van de gebruikelijke vier dagen.

De vergunningen gelden voor vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 augustus op verschillende plekken in het centrum. Op de Nieuwmarkt mag het evenement al op donderdag 4 augustus beginnen, maar daar geldt geen vergunning voor de zondag. Het hoogtepunt van de Gay Pride is traditioneel de pikante botenparade door de grachten.

Door verstoorde verhoudingen tussen GBA en voorzitter A. van der Stoel van stadsdeel-Centrum heeft burgemeester Cohen zich er achter de schermen mee bemoeid om de vergunning voor de homomanifestatie rond te krijgen. Hij heeft Van der Stoel laten weten dat hij het belangrijk vindt dat de parade doorgaat, liet zijn woordvoerster weten. Van der Stoel heeft de vergunningen zelf afgegeven.

Naast de vergunning voor de Gay Pride staat het stadsdeel ook achter een initiatief van een aantal horecaondernemers op het Rembrandtplein om een ‘Rainbow Square’ te organiseren. Het zou de eerste keer zijn dat ook op dit plein de homo-emancipatie tot uiting komt. ,,Dit onderstreept de tolerantie van de Amsterdamse binnenstad ten opzichte van homo’s en lesbiennes”, meent de gemeente. Vorig jaar bezochten 350.000 tot 400.000 mensen het evenement.

S. de Haan, coördinator van de Gay Pride ziet het ondanks de verkregen vergunningen somber in. ,,We hebben nog niets aan de organisatie gedaan omdat we al maanden wachten op die vergunningen. Ook hebben we nauwelijks sponsorgelden binnen. Het is walgelijk dat een bestuurder zo lang de vergunningen kan tegenhouden.” Toch zal GBPA hard aan de slag gaan met de organisatie. ,,We hebben als contact opgenomen met wethouder van Economische Zaken Laetitia Griffith om over de financiële situatie praten.”

Reageer op dit artikel