nieuws

Geen kroeg in monumentaal gebouw

Horeca

Boxmeer is in rep er roer nu burgemeester Karel van Soest in de regionale media heeft laten doorschemeren dat in het monumentale gerechtsgebouw van Boxmeer ruimte is voor een café. De gemeentelijke monumentencommissie is dit in het verkeerde keelgat geschoten.

Het kantongebouw is een beschermd rijksmonument, daar begin je toch geen kroeg in?’, aldus een verontwaardigde voorzitter Herman-Jan van Cuijk van de monumentencommissie in De Gelderlander. ‘Het pand is waardevol vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de prachtige ornamenten. In het pand zijn nog veel originele interieurelementen uit 1860 te vinden. Bovendien staat het gebouw er piekfijn bij.’

Burgemeester Van Soest liet recent weten dat hij de Rijksgebouwendienst en justitie gepolst heeft of er belangstelling is om het uit 1863 daterende kantongerecht aan de gemeente te verkopen. Van Soest ziet wel wat in eerdere plannen van Boxmeerse ondernemers die van het kantongerecht een grand-café willen maken. Justitie zou volgens Van Soest een zittingszaal kunnen huren in een vleugel van het nieuw te bouwen gemeentehuis.

Reageer op dit artikel