nieuws

Groningse horeca houdt Nacht van de Fooi

Horeca

In Groningen vind in de nacht van zaterdag op zondag voor het eerst de ‘Nacht van de fooi’ plaats. Bijna alle cafés en restaurants in de Groninger binnenstad zullen die nacht de fooien die ze ophalen doneren aan een goed doel. In totaal doen zeventig horecabedrijven mee, zo liet een woordvoerster van de organisatie donderdag weten.

Hoeveel geld ingezameld zal worden, durft ze niet te zeggen. ‘We hebben totaal geen idee. De ene bar haalt op een avond enkele tientallen euro’s aan fooi binnen, terwijl het bij een luxe restaurant wel om enkele honderden euro’s gaat.’

Een aantal kroegen komt volgens de organisatie met speciale acties. ‘Ze verdubbelen de fooi of geven een percentage van de omzet. Er zijn ook een paar cafés die van ieder verkocht biertje vijf cent doneren.’

De bijeengebrachte fooien gaan naar drie door de organisatie geselecteerde ontwikkelingsprojecten. De deelnemers mogen zelf kiezen waar hun tipgeld heen gaat. De Nacht van de fooi wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd en is een initiatief van vier Groningse studenten. Volgend jaar moet ‘de nacht’ ook in andere Nederlandse steden plaatsvinden.

Reageer op dit artikel