nieuws

Horeca huurt steeds meer Oekraïners in

Horeca

Steeds meer Oekraïners gaan aan de slag in horecabedrijven in Noord-Brabant. Dat zegt burgemeester Jacobs van Helmond. Oorzaak is een reeds grensverschuivingen tussen Polen en Oekraïne, zodat een groot deel van de Oekraïners beschikt over de Oekraïnse en Poolse nationaliteit.

Met een Pools paspoort kunnen de goedkope arbeidskrachten in ons land onder meer aan de slag in de horeca, tuinbouw en vleesverwerkende industrie. Jacobs, die onlangs in Polen was, maakt deel uit van een commissie die de ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt bekijkt.

‘De levensstandaard in Oekraïne ligt een stuk lager dan in Polen. De arbeiders die er vandaan komen, zijn bereid om tegen nog lagere lonen te werken dan Polen’, aldus een woordvoerder van de burgemeester in het Eindhovens Dagblad.

Vakbondsbestuurder Van Reeds van FNV Bondgenoten maakt zich zorgen over de ontwikkelingen nu blijkt dat het naast legale arbeid ook vaak om illegale arbeid gaat. ‘De druk op toeleveranciers wordt steeds groter. Als hardwerkende Oekraïners zich dan aanbieden tegen belachelijke lage kosten, is de verleiding groot.’

Reageer op dit artikel