nieuws

Hotelketens: niet het vastgoed wel de exploitatie

Horeca

Grote internationale hotelketens stoten steeds meer vastgoed af. Ze behouden wel de exploitatie en genereren zo geld om expansie te bekostigen en aandeelhouders uit te betalen. Dat blijkt uit een analyse in Het Financieele Dagblad onder de grote hotelbedrijven Accor, Marriott en Intercontinental Hotels Group.

Accor is druk bezig hotelpanden onder het Sofitel-label van de hand te doen, maar blijft er als exploitant bij betrokken. In de middenklasse van Novotel en Mercure zijn leasecontracten afgesloten. Accor wil de huidige vaste leasecontracten vervangen door een variabele vergoeding, gebaseerd op het resultaat van de hotels.

De nieuwe constructie levert Accor 400 miljoen euro extra financieringsruimte op. Accor heeft het investeringsbudget voor expansie voor de komende drie jaar verruimd van de oorspronkelijke 1,2 miljard euro naar 1,7 miljard euro. Accor wil op korte termijn het aantal hotel in Dubai verviervoudigen tot twaalf.

De Britse Hilton Group verwacht dit jaar 450 tot 600 miljoen euro te ontvangen door panden af te stoten met behoud van exploitatie. Een eerste groep van elf gebouwen is inmiddels verkocht aan de Amerikaanse beleggingsmaatschappij Starwood Capital. Hilton wil de opbrengst grotendeels terugsluizen naar aandeelhouders.

Intercontinental, bekend van onder meer Crowne Plaza en Holiday Inn, deed de afgelopen twee jaar 123 panden van de hand. Dit leverde ze een bedrag op van 2,7 miljard euro. De komende tijd worden nog eens 22 hotels geveild, waaronder Intercontinental Paris ter waarde van 300 miljoen euro.

De toename van de investeringsbereidheid van grote hotelketens komt nu het toerisme wereldwijd aantrekt na de dramatische val na 11 september 2001. Vooral in het Midden-Oosten willen veel hotelketens snel expanderen. Vorig jaar steeg het aantal bezoekers in die regio met 20 procent tot 35 miljoen personen. Het Midden-Oosten is daarmee Afrika voorbijgestreefd en staat nu op de vierde plaats van meest bezochte regio’s in de wereld.

Reageer op dit artikel