nieuws

Hotels blijven niet in de familie

Horeca

Het gros van de familiehotels vindt geen opvolger meer binnen de familie. Overdracht aan derden lijkt onvermijdelijk. Dat blijkt uit onderzoek van BDO CampsObers.

Het aantal mangement buy outs, management buy ins en overnames van familiehotels door andere bedrijven zal de komende tien jaar flink toenemen. De verwachting is dat nog in slechts 30 procent van de gevallen de bedrijven door een familielid wordt overgenomen.
Uit een onderzoek van BDO CampsObers Accountants & Adviseurs blijkt dat van de 320 familiehotels die een vragenlijst terugstuurden, er een kleine 100 van plan zijn om hun bedrijf binnen nu en tien jaar over te dragen. Van de hoteliers die dat binnen vijf jaar van plan zijn, is maar bij slechts 40 procent de opvolger bekend. In driekwart van de gevallen is het een familielid. Verwacht wordt dat bij hotels waar de opvolger nog níet bekend is (het gros dus), de overnamepartij iemand van buiten de familie is. BDO CampsObers stelt dat er nú al een groot aantal hotels te koop is of dat ze binnen afzienbare tijd te koop komen te staan.
De onderzoekers informeerden ook naar de eventuele recente overnamegeschiedenis van de onderzochte bedrijven. Zo’n tien procent van de hotels bleek redelijk recent binnen de familie te zijn overgenomen.
40 procent van de hoteliers die aangaven het bedrijf te hebben overgenomen, gaven aan dat de overname binnen een jaar was geregeld. Bij slechts 15 procent was er sprake van een voorbereidingstijd van vijf jaar of langer. Dit terwijl minimaal vijf tot zeven jaar nodig is voor het plannen van opvolging, zo meent BDO CampsObers. Hotels die zonder zorgvuldige planning zijn overgenomen, kunnen te maken krijgen met lagere rendementen en zelfs continuïteitsproblemen, aldus het adviesbureau.

Reageer op dit artikel