nieuws

jubilerende parade start 16 juni in rotterdam

Horeca

,,Het gaat nog altijd niet om het geld. Het is plezier voor de artiest en voor het publiek. De kunstenaar kan vrijuit experimenteren, de nieuwsgierige bezoeker vindt altijd wat van zijn gading.’

De inmiddels 52-jarige Terts Brinkhoff is al vijftien jaar de creatieve motor achter de Parade, een mengeling van kermis en circus die jaarlijks de tenten opslaat in de vier grote steden. De dagelijkse werkelijkheid vervliegt er tijdelijk in de duizeling van een zweefmolen, glaasjes rosé en verrassende optredens.

Brinkhoff is trots op het jubileum. Hij is de pionier van deze vrolijke vorm van tenttheater. Al in de jaren tachtig reed hij in de zomer van stad naar stad met de tractor en een stel tenten. Dat heette toen nog Boulevard of Broken Dreams, maar sneuvelde in ’87 door gebrek aan geld. ,,Ik ging failliet. We zaten vast. We hadden elke keer subsidie nodig en die kregen we wel of niet. Die ene keer niet hakt erin.”

In 1990 – na ,,een gat” – begon hij helemaal opnieuw. ,,Ik had de keus tussen een mooi festival dat geld kost of een nog mooier festival dat geld opbrengt. We hebben circus-kermis herontdekt. Tegen de artiesten heb ik gezegd: we spelen in kleine tenten, een aantal voorstellingen op een avond. Dat bleek een schot in de roos. Zoveel artiesten wilden spelen. Dit was de menselijke maat, je verliest je artistieke onschuld niet. En het publiek voelt dat het iets bijzonders meemaakt, iets wat in de schouwburg of een zaal niet is te vinden, alleen hier.” De artiesten in hun tentdoeken theaters bedruipen zichzelf, evenals de restaurants en cafés. Ze vangen 65 procent van de omzet en betalen 35 procent aan de organisatie voor zaken als kaartverkoop, douches of tenthuur. Ieder speelt zijn eigen begroting rond. Twaalf jaar geleden besloten Brinkhoff en zijn zakelijk kompaan Piet Erkelens de terreinen in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam te omheinen en toegang te heffen.

,,Dat maakte ons onafhankelijk van subsidiegevers. Het publiek zorgt voor de subsidies. Een avondje Parade komt alles bij elkaar neer op gemiddeld 23 euro per persoon: midden in de stad, in een mooie omgeving en met meer voorstellingen op een avond.” De Paradebaas komt nooit artiesten tekort. ,,Iedereen wil graag. Het is heerlijk voor ze niet op zeker te hoeven spelen. In het seizoen moet de voorstelling een jaar tevoren worden verkocht. Dit is een optreden van een halfuurtje, ze durven meer, het is vaak een experiment. Het plezier van de kunstenaar kan welig tieren. Vers, nieuwsgierig, anders.”

Freek de Jonge proefde ervan, de cabaretiers Van Houts en De Ket, gezelschappen als Alex d’Electrique of Orkater. Koningin van de Parade is Loes Luca, die vele malen in vele gedaanten de zomer soms hilarisch vulde onder het tentdoek. Dit jaar zijn er optredens van onder veel meer Ellen ten Damme, Orkater, Dogtroep en Amsterdam Klezmerband. De tenten worden eerst opgezet in het Museumpark in Rotterdam (16 t/m 26 juni) en vervolgens in het Haagse Westbroekpark (1 t/m 10 juli), het Utrechtse Park Nieuweroord (15 t/m 24 juli) en tenslotte in Amsterdam in het Martin Luther Kingpark van 29 juli t/m 14 augustus.

Reageer op dit artikel