nieuws

Kaas en rode wijn passen helemaal niet bij elkaar

Horeca

De combinatie tussen rode wijn en kaas staat onder druk. Het samenspel van de twee producten zorgt ervoor dat de minder gewenste eigenschappen van wijn naar boven komen, zoals bijvoorbeeld bitterheid. Dat blijkt uit onderzoek aan een Amerikaanse universiteit.

Dit meldt Berenice Madrigal, Masterstudente Vinicultuur en Enologie van de University van California in Davis (UC Davis), in de krant San Francisco Chronicle. Madrigal onderzocht een jaar lang de combinatie van acht rode wijnen en acht kazen. In bijna alle gevallen verminderde kaas de belangrijkste karakteristieken van wijn.

Alle kazen deden de geteste rode wijnen minder fruitig, minder kruidig en minder zurig smaken. Ook dekten ze de houtimpressies af. Blauweader kaas had een meer uitgesproken effect maar het verschil met zachte roomkazen was minimaal, zo meldt Madrigal.

Madrigal concludeerde uiteindelijk dat welke wijn je met welke kaas combineert, niet uitmaakt. Het is belangrijker om de hoeveelheid kaas te beperken dan de juiste kaaswijncombinatie te vinden, aldus de studente. Al erkent Madrigal dat het veelal ook om de persoonlijke perceptie gaat bij smaak. De combinatie van witte wijn met kaas werd niet onderzocht.

Reageer op dit artikel