nieuws

‘Karadzic wilde in Haags hotel wonen

Horeca

Radovan Karadzic was in 1996 eventueel onder voorwaarden bereid zich over te geven aan het Joegoslavië-Tribunaal. Zo wilde hij in een hotel in Den Haag wonen en vrijelijk met de pers communiceren.

Ook eiste hij dat de VN-aanklagers een deel van de aanklachten tegen hem zouden laten vallen. Tevens wilde Karadzic dat het tribunaal de vrijlating van een groot aantal gevangenen in aanmerking zou nemen als verzachtende omstandigheid.

Dit zegt prof. mr. A. Cassese, die van 1993 tot 1997 de eerste president van het Joegoslavië-Tribunaal was, in juni 1996 te hebben vernomen van een Amerikaanse advocaat die zei namens Karadzic te spreken. Cassese had een vertrouwelijke ontmoeting met de Amerikaan in Bosnië, in het hoofdkwartier van de internationale troepenmacht IFOR.

Ex-president Karadzic van de Bosnische Serviërs is een van de meest gezochte verdachten van het VN-hof in Den Haag. Hij is onder meer aangeklaagd wegens de volkenmoord van Srebrenica, inmiddels bijna tien jaar geleden.

Reageer op dit artikel