nieuws

Lichtbakken op zonne-energie

Horeca

Gulpener bracht onlangs het eerste duurzaamheidsverslag over 2004 uit. In het 40 pagina’s tellende boekwerkje legt de brouwer uit waarom een paar jaar geleden werd gekozen voor een productiewijze waarbij duurzaamheid voor mens en omgeving centraal staat, en de gevolgen van die keuze.

Van de 105.000 hectoliter bier die vorig jaar werd gebrouwen is het grootste deel gemaakt met de eigen hop en gerst die Gulpener door boeren in de omgeving laat verbouwen. Zo bracht de 1,3 hectare hop 10.000 kilo van deze voor bier onmisbare grondstof op. Ook is vorig jaar €40.000,- geïnvesteerd in zonnecollectoren. Samen met andere investeringen op milieugebied bespaart de brouwer nu dagelijks 430 m3 aardgas. In zijn voorwoord geeft directeur John Halmans aan dat het werken met ecologische gerst het waard is om een stukje marge in te leveren, evenals het experiment met zonnecellen voor de lichtbakken van de 1200 cafés waaraan de brouwerij levert.

Reageer op dit artikel