nieuws

Megawinkelcentrum met horeca van de baan

Horeca

Het megawinkel- en sportcentrum NL.C bij Geldermalsen met onder meer horeca en hotels, gaat vrijwel zeker niet door. Provinciale Staten van Gelderland hebben woensdag ingestemd met het nieuwe streekplan, waarin Gedeputeerde Staten eerder al vaststelden dat het landelijke Rivierengebied geen geschikte plek is voor een dergelijk groot complex dat mikt op tien miljoen bezoekers per jaar.

Maar Provinciale Staten gaven na een dag lang vergaderen tevens opdracht voor het ontwikkelen van een visie op de detailhandel in de hele provincie. Daar zou uit kunnen komen dat het buitengebied juist wel geschikt is voor grootschalige winkelvoorzieningen en in dat geval kan Bouwfonds MAB uit Den Haag, ontwikkelaar van het NL.C, alsnog verder met de plannen.

Verantwoordelijk gedeputeerde Peters is er echter zeker van dat het NL.C definitief van de baan is. ‘Als er al zoiets zou moeten komen, dan is daarvoor alleen ruimte in het stedelijk netwerk rond Arnhem en Nijmegen’, zei hij woensdag.

Het Nederlands Leisure Centrum NL.C omvat 100.000 vierkante meter deels ondergrondse winkelruimte. Daarnaast is nog eens 50.000 vierkante meter ruimte voorzien voor sportfaciliteiten, horeca en hotels. In Europa staan slechts twee vergelijkbare complexen.

Uit onderzoeken is gebleken dat zelfs de winkelcentra van Utrecht en Den Bosch getroffen zouden worden door de aantrekkingskracht van een dergelijke groot centrum. Ook Arnhem en Nijmegen, die verder weg liggen, zouden de effecten duidelijk gaan merken.

MAB wil graag in het Rivierengebied bouwen, omdat hier diverse snelwegen, spoor- en waterverbindingen bijeenkomen. Maar de provincie Gelderland vindt de infrastructuur in het Rivierengebied juist veel te kwetsbaar voor zulke grote aantallen bezoekers. De projectontwikkelaar heeft woensdag laten weten ondertussen ook op zoek te gaan naar een andere plek in Nederland waar het NL.C zou kunnen verrijzen.

Reageer op dit artikel