nieuws

No music’ bordje ageert tegen ongewenste muziek

Horeca

Café Welling in Amsterdam is officieel het eerste muziekloze café van Nederland. Als het aan de stichting Bescherming Akoestisch Milieu (BAM) ligt spijkeren binnenkort meer cafés het ‘No Music’-bordje tegen de gevel.

‘Verzet tegen muziek is het niet’, benadrukt Lia Verhaar. Wel hoopt de voorzitter van de BAM met het onthullen van het eerste ‘No Music’-bordje bij café Welling de aanzet te geven voor een maatschappelijke bewustwording dat muziek alom aanwezig is. ‘Supermarkten, warenhuizen, ringtones. Overal is sprake van opgedrongen muziek. En het ergste is dat iedereen er zo gelaten op reageert. Ik kan echt wel tegen geluid, maar in het café geniet ik meer van het geroezemoes van de gasten. Een koffieapparaat dat sist. En een gesprek dat je voert.’

Voor Verhaar en haar stichting is de onthulling van het bordje de kroon op het tienjarig jubileum van de BAM. ‘Ik zie het als een doorbraak. In Engeland heb je een gids die ‘The Quiet Pint’ heet. Net als het ‘niet roken’-bordje, zou dit ook voor muziek kunnen gelden. Al zou een café maar aangeven dat er op bepaalde tijdstippen geen muziek wordt gedraaid.’ Ze zegt te begrijpen dat sommige kasteleins huiverig zijn voor een zaak zonder muziek. ‘Probeer het gewoon. Als je een huis verkoopt is ‘rustig gelegen’ toch ook een verkoopargument?’

Dat Welling werd uitverkozen om het pictogram als eerste te ontvangen komt omdat Verhaar er ooit werd geïnterviewd na gevraagd te hebben om een gesprekslocatie zonder achtergrondmuziek. Cafés die ook het ‘No Music’-logo op hun zaak willen kunnen dit kenbaar maken bij de BAM. ‘Cafés informeren al wel of ze op de stiltelijst kunnen komen, een overzicht van locaties in het land zonder muziek, maar als er aanvragen komen dan zullen we die zeker gaan bekijken.’
Meer info: www.stichtingbam.nl

Reageer op dit artikel