nieuws

Recreatiebranche wil af van toeristenbelasting

Horeca

Brancheorganisatie voor recreatie Recron begint 1 juli een grote publieksactie om het kabinet en de Tweede Kamer onder druk te zetten de toeristenbelasting af te schaffen. Volgens onder meer de campinghouders loopt het af te dragen bedrag per toerist per dag aan gemeenten de spuigaten uit.

‘De toeristen beginnen zelf ook te klagen en daarom vragen wij hen voor ons in actie te komen’, aldus directeur T. Bolweg van Recron in Driebergen. Vanaf 1 juli zijn op zeker vierhonderd campings verspreid over Nederland ansichtkaarten aanwezig die toeristen kunnen tekenen. ‘Groeten uit het belastingparadijs’ en ‘Bespaar ons de toeristenbelasting’ zo luiden de teksten op de kaarten. De Recron verzamelt de kaarten en wil die op de tweede dinsdag in september in Delft aanbieden aan minister-president Balkenende. Recron hoopt 200.000 kaarten te kunnen aanbieden.

Volgens Bolweg is de toeristenbelasting de laatste jaren explosief gestegen. ‘Die kan oplopen tot 20 procent van de totale prijs aan verblijfkosten die een toerist kwijt is. In het buitenland heb je bijvoorbeeld alleen toeristenbelasting die direct ten goede komt van de recreatiebranche. In Nederland vloeit het in de algemene middelen. Op die manier slachten we de kip met de gouden eieren, want toerisme brengt een gemeente veel geld in het laatje.’

Reageer op dit artikel