nieuws

Rookverbod zorgt voor omzetstijging

Horeca

Een rookverbod zorgt voor meer omzet in de horeca. Dat blijkt uit een onderzoek in Zweden. In het Scandinavische land is sinds 1 juni een algeheel rookverbod van kracht in horeca en overheidsgebouwen.

In het onderzoek gaf 18 procent van de ondervraagden aan dat ze restaurants en cafés waar in het verleden werd gerookt -en welke ze dus links lieten liggen-, nu wel weer willen bezoeken. Slechts 2 procent van de ondervraagden gaf aan dat het nieuwe rookverbod een negatieve invloed heeft op de frequentie van hun restaurant- en cafébezoek. 79 Procent gaf aan dat het rookverbod niet van invloed is op het horecabezoek.

Naast Zweden komt er ook een rookverbod in België. Vanaf 2007 geldt bij onze zuiderburen een rookverbod in alle eetgelegenheden. Het gaat hierbij om horecazaken waar meer dan één derde van de omzet eetwaren zijn. Voor bedrijven met minder dan één derde omzet uit etenswaren, blijft de huidige regeling van kracht; de helft van de zitplaatsen zijn voor niet-rokers.

Reageer op dit artikel