nieuws

uitreiking indiase oscars in halfvolle arena

Horeca

In een half gevulde ArenA in Amsterdam heeft zaterdagavond de uitreiking van de Indiase Oscars plaatsgevonden. Een uur later dan gepland ging het filmgala van start. De organisatie had erop gerekend 12.000 kaarten te verkopen, maar zeker de helft van de stoelen bleef leeg. De Indiase filmster Shahrukh Khan presenteerde het evenement, waarbij ook de Amsterdamse burgemeester Job Cohen aanwezig was.

Een hele rits aan prijzen werd in de ArenA uitgereikt voor het oog van het opgedofte publiek, dat tussen de 85 en 260 euro had neergeteld voor een kaartje. De beste acteurs en actrices werden geëerd met een gouden beeld. Ook waren er prijzen in categorieën zoals beste mannelijke en vrouwelijke playbackzanger en beste schurk. Nog voordat alle prijzen waren uitgereikt, was een deel van het publiek al vertrokken.

Voorafgaand aan het prijzengala stonden buiten honderden uitzinnige fans, veelal van Hindoestaanse afkomst, de grootheden uit de Indiase filmindustrie op te wachten. Langs de rode loper stonden zij achter dranghekken klaar met hun fototoestel om hun idolen vast te leggen. Politieagenten te paard hielden een oogje in het zeil.

De International Indian Film Academy (IIFA), die het prijzengala jaarlijks organiseert, koos eerder dit jaar Amsterdam als locatie voor de IIFA Awards 2005. Voorgaande edities vonden plaats in Groot-Brittannië, Maleisië, Singapore en Zuid-Afrika. Filmheld en IIFA-voorzitter Amitabh Bachchan liet enkele maanden geleden weten blij te zijn dat het evenement ging plaatsvinden in Amsterdam, de ,,prachtige poort naar Europa”. Op een fiets met een bos tulpen reed hij zaterdagavond het podium in de ArenA op.

Tijdens voorgaande edities mocht IIFA onder anderen de acteurs Jackie Chan en Angelina Jolie, maar ook zangeres Kylie Minogue verwelkomen. In Amsterdam waren geen bekende internationale artiesten aanwezig. De Nederlandse illusionist Hans Klok trad wel op en maakte zichtbaar indruk op het publiek. De organisatie zei vooraf te verwachten dat in de hele wereld ongeveer vierhonderd miljoen televisiekijkers de uitreiking zouden volgen.

Amsterdam staat al sinds vorige week woensdag in het teken van Bollywood, de grootste filmindustrie ter wereld. Toen arriveerden de eerste Indiase sterren op Schiphol. De première van de film Parineeta vormde donderdag de aftrap voor het IIFA-weekeinde. Vrijdag vond onder meer een filmfestival en een cricketwedstrijd plaats. Het gala sloot het driedaagse evenement af.

Het promotieplatform Amsterdam Partners, dat het filmevenement dit jaar naar de hoofdstad haalde, maakte vorige week bekend dat de kans groot is dat de uitreiking van de Indiase Oscars in 2006 opnieuw in Amsterdam plaatsvindt. Het platform zei dit contractueel te hebben vastgelegd met IIFA.

Reageer op dit artikel