nieuws

Victoria Hotel wil af van monumentenstatus

Horeca

et Victoria Hotel in Amsterdam klaagt bij de Raad van State in Den Haag over de status van monument voor één van de panden van het legendarische hotel. De directie is bang voor bureaucratische rompslomp als de monumentenstatus in stand blijft. ‘Een likje verf mag nog wel, maar voor elk gipsmuurtje dat we doorbreken, is een vergunning nodig.

Dat zegt Chris Stoker, technisch directeur van het hotel in De Volkskrant. Het conflict over de status van het pand loopt al sinds 2001. Sindsdien troffen het Victoria Hotel en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg elkaar regelmatig voor de rechter. Nu is de zaak aangeland bij het hoogste rechtscollege, de Raad van State, dat over een week of zes uitspraak zal doen.

Onderwerp van discussie is niet het klassieke pand van architect Johann Friedrich Henkenkaf op de hoek van de Prins Hendrikkade en het Damrak. De directie van het hotel is het ermee eens dat dit een monument is. In de jaren twintig is het pand echter uitgebouwd met nieuwbouw. De Rijksdienst vindt ook dit een monument, maar daar is de directie het absoluut niet mee eens.

Verbouwingen
‘De uitbouw van de jaren twintig is neergezet om zoveel mogelijk hotelkamers in kwijt te kunnen. Als het nu de mooiste aanpassing van het hotel was, dan was het een heel ander verhaal’, verzucht manager Frans Wientjes van het legendarische etablissement. Het Victoria Hotel vreest eindeloze procedures bij verbouwingen, die toch regelmatig nodig zijn.

Monumentenzorg zegt weliswaar niet moeilijk te willen doen over vergunningen, maar dat is niet voldoende voor Wientjes. ‘Maar waarom geven ze ons dan niet gewoon meteen de ruimte? Nu moeten we telkens weer onze energie in die procedures steken. Dat heeft toch geen enkele zin?’

Reageer op dit artikel