nieuws

amsterdam trekt weer meer toerisme

Horeca

Het lijkt erop dat Amsterdam de impasse in het toerisme weet te doorbreken. Vorig jaar kwamen ruim 4 miljoen bezoekers naar de hoofdstad, een stijging van 5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Uit cijfers van het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB) blijkt dat vooral meer Aziaten, Italianen en Fransen de stad weten te vinden. Ook de Amerikanen durven een bezoek weer aan, zo bleek donderdag uit het jaarverslag.

Het herstel van het intercontinentale reisverkeer doet Amsterdam goed. De Amerikanen hebben weer vertrouwen in de economie en durven weer te reizen. Het aantal Amerikaanse gasten in de stad steeg in 2004 met 3 procent. Ook Chinezen komen in toenemende mate naar Amsterdam.

Vanuit Europa nam het aantal Franse, Italiaanse en Spaanse toeristen toe. Opvallend is volgens het ATCB dat vorig jaar meer Fransen naar de hoofdstad kwamen dan in 2002, het Van Gogh-Gauguinjaar. Ten opzichte van 2003 steeg het Franse bezoek met maar liefst 11 procent. Het aantal Spanjaarden nam met 8 procent toe.

De Duitsers keren Amsterdam steeds meer de rug toe. Ook vorig jaar daalde het aantal bezoekers uit het buurland weer met 3 procent. Dat komt overeen met de trend die in andere Europese steden te zien is, constateert het ATCB. De onzekere economische omstandigheden leiden ertoe dat Duitsers minder snel kiezen voor een stedentrip. Ook het aantal toeristen uit Afrika en Oceanië, de kleinste groep bezoekers, nam in 2004 af (12 procent).

Het aantal overnachtingen in Amsterdam nam vorig jaar eveneens toe, met 4 procent tot 7.925.000. Volgens het ATCB is de groei te danken aan de gezamenlijke investeringen en promotieactiviteiten van het toerismebureau, de gemeente en het bedrijfsleven. Ook de komende jaren moet de stad zich hard blijven inzetten om te kunnen concurreren met andere Europese plaatsen.

De rondvaartboot blijft de topattractie van Amsterdam. Naar schatting 2.500.000 mensen maakten vorig jaar een rondvaart (500.000 minder dan in 2003). Het Van Gogh Museum staat op de tweede plaats met 1,3 miljoen bezoekers en Artis staat op nummer drie, gevolgd door het Rijksmuseum en de diamantslijperijen. Die laatste ontvingen vorig jaar 8 procent meer bezoekers dan in 2003.

Reageer op dit artikel