nieuws

bospopbezoekers nauwelijks tot enthousiasme te bewegen

Horeca

De 25e editie van Bospop in Weert kwam zaterdag op de eerste festivaldag niet echt van de grond. De 10.000 bezoekers waren nauwelijks tot enthousiasme te bewegen. Het vuur bij de meeste optredende bands ontbrak dan ook.

Ook het tempo en de uitstraling van zaterdagafsluiter Joe Cocker was te laag om de 10.000 festivalgangers echt in beweging te krijgen, hoewel hij met zijn blanke soulstem en zijn covers van bekende hits meer handen op elkaar kreeg dan andere bands. En dat zegt iets over voorafgaande groepen als Uriah Heep en Marillion.

Voor Bospop zijn ruim 20.000 kaartjes verkocht, en daarmee is het festival een van de grotere in Nederland. Bospop bedient een wat ouder publiek van veertigers en vijftigers, en de muziekkeuze is daarop afgestemd. In tegenstelling tot zaterdag wordt zondag vooral een hardrockpubliek bediend met als klapper Iron maiden.

Cocker wist op de valreep de eerste festivaldag nipt te redden. Eerder zaterdag kon het publiek onder meer luisteren naar de Noord-Hollandse viermansrockband The Sheer, veteraan Peter ,,Show Me The Way” Frampton, Huub van der Lubbes band De Dijk, die het publiek vlak voor Joe Cocker wist op te warmen, ex-Supertrampspil ,,Dreamer” Roger Hodgson en duiventil Uriah Heep. Die was begin jaren zeventig van de vorige eeuw naast bands als Deep Purple en Status Quo een van de ,,uitvinders” van de hardrock, maar kende sindsdien naast twee sterfgevallen maar liefst 40 personele wisselingen. De band moet het nog steeds hebben van ruim 30 jaar oude hits als Easy Living en Look At Yourself. Op Bospop wekte Uriah Heep echter de indruk zichzelf overleefd te hebben.

Bospop contracteerde dit jaar 26 bands, meest ,,goud van oud” als Uriah Heep, Cocker en Iron maiden. Bospop, 25 jaar geleden begonnen op een boerenkar op een schoolplein, werd in 1999 door muziekblad OOR uitgeroepen tot het gezelligste festival van het jaar. Drijvende kracht achter het festival is een groep van 850 vrijwilligers.

Bospop wordt afgesloten door een optreden van Iron Maiden, zondagavond. Hun album Te Number Of The Beast werd door het Britse Rockmagazine Kerrang! uitgeroepen tot het beste rockalbum aller tijden. Voor de organisatie een hele klus, want hoe beroemder de band, des te grotesker de kapsones, zei een medewerker van de beveiliging zaterdag. Het festival draait normaal met 250 ampère, maar Iron Maiden eist zondag maar liefst 750 ampère voor een spectaculaire lichtshow. De band heeft bovendien zoveel apparatuur bij zich dat de crew al vier uur voor het optreden moet beginnen met opbouwen.

Reageer op dit artikel