nieuws

Dramatisch lage aardappeloogst dit jaar

Horeca

De aardappeloogst valt dit jaar minimaal 25 procent lager uit dan vorig jaar. Dat heeft voorzitter Aike Maarsingh van de vakgroep Akkerbouw van LTO Nederland donderdag gezegd. Daarmee is de kans groot dat de prijs van aardappelen flink omhoog gaat.

Vooral het weer heeft veel invloed op de aardappeloogst. De hitte en vochtigheid zorgen voor meer phytophtora, een wijdverspreide schimmel. Daarnaast konden akkerbouwers, vooral in Noord- en Midden-Nederland, pas vier à vijf weken later dan normaal poten omdat de akkers te nat waren.

De lagere opbrengst kan echter wel eens een zegen zijn voor de boeren, aangezien de prijs per kilo aardappelen door het lagere aanbod gaat stijgen. ‘En dat is wel nodig, want vorig jaar kreeg een boer 2,3 à 4 eurocent per kilo. Terwijl er minimaal 10 cent nodig is’, aldus Maarsingh. De verhoogde prijs zal nadelig werken voor horecaondernemers. Groothandelsbedrijven zullen de hogere inkoopprijzen verwerken in hun eindprijs.

Reageer op dit artikel