nieuws

Extreem klimaat drijft prijs olijfolie snel op

Horeca

De prijs van olijfolie is met ruim 20 procent gestegen als gevolg van grote droogte in Zuid-Europa. Door de droogte dreigen de oogsten in Spanje te mislukken. Op de termijnmarkt wordt voor een ton olijfolie van de eerste persing 3000 euro gevraagd. Dat is 20 procent meer dan een jaar geleden.

Ook de vrieskou in de winter speelt de groei van de olijven parten. De oogst komt dit jaar mogelijk 30 procent lager uit door droogte en kou. Omdat het minimaal vijf jaar duurt voordat een nieuwe olijfboom vruchten afwerpt, vrezen marktspecialisten dat de hoge prijs voor olijfolie lang zal aanhouden. Het is nog te vroeg om vast te stellen hoe groot de schade exact is. In november wordt pas geoogst.

Een woordvoerder van de termijnmarkt voorspelt dat afnemers de hoge prijzen niet zullen accepteren. Hij verwacht dat veel mensen overstappen op alternatieven, zoals zonnebloemolie en kokosolie.

Olijven worden veelal in het zuiden van Spanje geteeld in de provincie Andalusië. De teelt vindt plaats op niet-geïrrigeerde plantages. Het gebied heeft de laatste jaren veel last van droogte, waardoor de oogst van olijven en andere vruchten steeds verder dalen.

Reageer op dit artikel