nieuws

Franse president kraakt Britse keuken

Horeca

De Franse president Jacques Chirac vindt de Britse keuken de op één na slechtste van Europa. Chirac heeft geen enkel vertrouwen in de keuken van Schotland, waar hij later deze week verblijft voor een bespreking van de G8-landen.

‘Je kunt mensen die zo slecht koken niet vertrouwen. Na Finland is het het land met het slechtste eten’, aldus Chirac, die dat gezegd zou hebben tegen zijn Russische collega Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder. De drie spraken elkaar afgelopen weekend in Kaliningrad als voorbereiding op het G8-overleg in Schotland later deze week.

De Franse president ziet het topberaad van de zeven rijkste industrielanden plus Rusland met angst en beven tegemoet vanwege het totale gebrek aan vertrouwen in de Schotse keuken. Chirac zou in het verleden al eens een Schots gerecht hebben geproefd, aangereikt door de vroegere Schotse secretaris-generaal George Robertson van de Navo. ‘Daar komen onze problemen met de Navo vandaan’, grapte Chirac tegen Poetin en Schröder, opgetekend door het Franse Dagblad Libération.

Ook zou Chirac de Britse boeren belachelijk hebben gemaakt in het gesprek met Poetin en Schröder. Een woordvoerder van de Franse regering weigerde commentaar te geven op de uitlatingen van de Franse president.

Inmiddels is vanuit de Schotse horeca een antwoord gekomen op de uitlatingen van Chirac. De Schotse topkok Andrew Failie wil met exquise gerechten de opmerkingen pareren. In het Schotse hotel Glenagles, waar de leiders van de G8-landen vergaderen, zet hij onder andere hertenvlees op tafel en zijn specialiteit: kreeft, twaalf uur gerookt boven oude whiskyvaten.

Reageer op dit artikel