nieuws

Horeca Tiel wil af van auto’s in centrum

Horeca

De groei van de horeca in Tiel loopt mogelijk vertraging op nu enkele omwonende stampij maken. Het probleem spitst zich toe op het autovrij maken van het Plein, de plaats waar vijftien horecazaken zijn gevestigd.

Een kleine groep omwonenden en winkeliers die tegen het plan zijn, dreigt met juridische stappen. Zij vinden dat het mogelijk moet zijn om het Plein met de auto te bereiken. Het merendeel van de omwonenden en bedrijven schaart zich echter achter het standpunt van de gemeente en vindt dat het plein in het centrum autovrij moet worden.

De horeca in Tiel wil ‘een echt horecaplein’ met een meer regionale functie. ‘Zoals in Breda en Arnhem’, aldus Ton Koole van Grand Café de Oude Stadsmuur. ‘We zijn de afgelopen vijftien jaar gegroeid van drie naar vijftien horecazaken. Eind dit jaar moeten dat er zeventien zijn. Het is daarom van groot belang dat het Plein autovrij wordt.’

Enkele bewoners van het Plein denken hier totaal anders over. Ze hebben inmiddels een actiecomité opgericht. De actiegroep kondigt aan tegen de geluidsoverlast van horeca en terrassen te gaan optreden, wanneer de gemeente niet gevoelig is voor hun argumenten. Ze deinzen er niet voor terug om juridische stappen te ondernemen tegen het geluid en tegen de horecavergunning.

De gemeente besluit één dezer dagen over de voortgang van het plan om het Plein af te sluiten voor auto’s. Zeer waarschijnlijk komt er een proef van drie maanden, gevolgd door nog een proef. Op zijn vroegst wordt het Plein ergens in 2006 definitief autovrij.

Reageer op dit artikel