nieuws

Horecaproblemen Eindhoven veroorzaakt door allochtonen

Horeca

Meer dan de helft van de horecaondernemers op het Stratumseind in Eindhoven is vorig jaar verbaal of fysiek bedreigd door jongeren. Vooral grote groepen allochtone jongeren veroorzaken de meeste problemen in de horecastraat van Eindhoven.

Dat blijkt uit een veiligheidsanalyse van politie, gemeente en de Vereniging Horeca Stratumseind (VHS). De Eindhovense uitbaters ervaren naast allochtone jongeren ook overlast van beschonken of gedrogeerde jongeren, hangjeugd en voetbalsupporters. De overlast bestaat vooral uit verbaal geweld.

VHS denkt dat de toename van overlast door groepen allochtone jongeren samenvalt met de nieuwbouw van een nabijgelegen jongerencentrum. Daarnaast wordt volgens bestuurslid F. Rijnaarts het probleem aangewakkerd door sterke groepsvorming onder allochtone jongeren.

Rijnaarts in het Brabants Dagblad: ‘Als je een van hen aanspreekt op zijn gedrag, bijvoorbeeld ten aanzien van vrouwen, zijn er meteen vijf anderen bij. Ze aanvaarden geen autoriteit. Je krijgt snel een grote mond terug als je ze aanspreekt.’

Volgens Rijnaarts escaleren problemen met allochtonen sneller dan bij andere groepen stappers, zoals studenten. ‘Je moet niet alles op allochtonen afschuiven, maar er is bij hen wel sneller sprak van geweld en bedreiging.’

Volgens Eric van Gerwen van adviesbureau Polyground, die betrokken is bij het onderzoek, moeten horecaondernemers vooral investeren in het opvoeden van hun gasten. ‘Je mag niet discrimineren, dus dat levert problemen op met het deurbeleid. Zeker als je een groepje wil weigeren. Het personeel moet met behulp van trainingen zelf beter gewapend zijn tegen vervelend gedrag van bezoekers’, aldus Van Gerwen.

Reageer op dit artikel