nieuws

Hoteleigenaar bekritiseert minister Verdonk

Horeca

Eigenaar Wijnhold Bos van restaurant-hotel Wienerhof in Den Helder heeft het helemaal gehad met het vreemdelingenbeleid van minister Verdonk. Bos vangt al jaren ontheemden op in zijn hotel en noemt het beleid van Verdonk verre van humaan.

‘Zij is toch ook moeder? Dan zet je een gezin niet op straat. Of stuur je de moeder naar het ene en de kinderen naar het andere land.’ Al meer dan tien jaar heeft Bos de deuren wagenwijd open staan voor vluchtelingen. Met veertig ruime hotelkamers is er altijd plek voor mensen die beroofd zijn van huis en haard.

De gezinnen waar hotellier Bos onderdak aan biedt komen uit landen als Bosnië, Macedonië, China en Conga. Ze slapen en eten in het hotel. Sinds drie jaar werk Bos nauw samen met de gemeente. Daarvoor deed hij zaken met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. De ondernemer, die zich op de eerste plaats uit sociale motieven bekommert om mensen die het AZC uit moeten, kent het hele scala aan droevige verhalen dat hij in al die jaren heeft moeten aanhoren.

‘De procedures in Nederland zijn heel frustrerend’, aldus Bos in het Noordhollands Dagblad. ‘Deze mensen moeten stad en land afreizen om formaliteiten in orde te maken. Aan het eind staan ze vervolgens met lege handen. Hen wordt geen enkele hoop of perspectief geboden. Ik vind dat onmenselijk. Die trajecten mogen niet eindeloos duren. Het is alsof er voortdurend dikke stroop in raderwerken wordt gestopt.’

In Hotel Wienerhof vormen de gasten één groot gezin. Bos: ‘Er wordt ’s avond gegeten wat de pot schaft. Dat geldt ook voor mezelf. Maar denk niet dat het hier een luilekkerland is. Ze doen zelf hun was, helpen mee met de afwas en zijn ook actief betrokken bij de bereiding van de warme maaltijd. Vrijwilligers geven taalcursussen in het hotel. Kinderen zitten op de basisscholen in de stad. De meeste volwassenen zijn blij om iets omhanden te hebben. Ze leiden een vrij troosteloos en uitzichtloos bestaan.’

Het beleid van minister Verdonk betekent dat het aantal gasten van Hotel Wienerhof drastisch zal afnemen. Bos denkt dat het aantal gasten teruggaat naar hooguit tien. Wat er dan met zijn hotel gebeurt, weet de horecaondernemer nog niet.

Reageer op dit artikel