nieuws

InBev koopt Russische brouwerij Tinkoff

Horeca

Het Belgische bierconcern InBev heeft de op drie na grootste onafhankelijke brouwerij van Rusland, Tinkoff, gekocht voor 167 miljoen euro. Met de aankoop vergroot InBev zijn aandeel op de Russische markt met 2,3 miljoen hectoliter tot in totaal 12,7 miljoen hectoliter, zo maakte het bedrijf maandag bekend. Tinkoff is een van de bekendste biermerken van Rusland.

InBev heeft momenteel acht brouwerijen in Rusland met een marktaandeel van 15,6 procent. Het bedrijf verwacht de overname van Tinkoff in de tweede helft van dit jaar af te ronden. De aankoop moet nog goedgekeurd worden door de Russische kartelautoriteiten.

Volgens InBev is de overname van het in Sint-Petersburg gevestigde Tinkoff van strategische aard. Rusland geldt als een groeimarkt. InBev verkocht in het eerste halfjaar 5 procent meer bier, onder meer dankzij klanten in Rusland. Volgens analisten zal de Russische biermarkt dit jaar toenemen tot 89 miljoen hectoliter bier.

Concurrent Heineken maakte vorige week bekend de brouwerij Baikal Beer Company voor een onbekend bedrag overgenomen te hebben. Heineken heeft een marktaandeel van 10,6 procent in Rusland. De eerste plaats op de Russische biermarkt is in handen van BBH, eigendom van het Britse Scottish & Newcastle en het Deense Carlsberg, met een marktaandeel van 36 procent.

Reageer op dit artikel