nieuws

Kerk in actie tegen ‘verderfelijk café

Horeca

Het kerkbestuur van de Hervormde Gemeente Buren is ten einde raad over de komst van een café in het Gelderse dorp. De kerk roept kerkgangers op actie te voeren tegen het nieuwe eetcafé, pal naast de kerk. Horecaondernemer Herman van Dalem haalt zijn schouders op over de consternatie.

In de voormalige SNS-bank op de Markt in het centrum van Buren wil horecaondernemer Herman van Dalem een eetcafé beginnen. Van Dalem ziet goede mogelijkheden een florerend bedrijf te starten naast de Lambertuskerk. Het kerkbestuur denkt daar heel anders over. Zij is bang voor overlast en heeft kerkgangers opgeroepen in actie te komen.

‘We vinden het geen goede plek’, laat voorzitter De Haan van de kerkenraad weten in het Utrechts Nieuwsblad. ‘Bij rouw- en trouwdiensten worden we aangegaapt door mensen op het terras. Bovendien zijn we bang dat we het kerkenpad, dat achter het gebouwtje ligt, niet meer kunnen gebruiken. Er is grote kans dat dat wordt volgegooid. Verder vrezen we dat er rommel komt te liggen in onze tuin. Vandaar dat we de mensen na de dienst vragen een handtekening te zetten.’

Een buurtbewoners is het eens met de kritiek van het kerkbestuur. ‘Het tast het serene, mooie karakter van het hart van Buren aan. Dat wordt helemaal teniet gedaan en dat is verschrikkelijk. We denken dat het uit de hand gaat lopen. In een ander dorp had de eigenaar eenzelfde vestiging en dat is een hangplek geworden, daar zijn wij ook bang voor. Straks krijgen we hier allemaal bromfietsers, we vrezen geluidsoverlast. Er is al zoveel horeca en ze kunnen allemaal net het hoofd boven water houden. Ik hoop echt dat het wordt teruggedraaid.’

De gemeente Buren ziet geen enkele reden om de komst van het horecabedrijf af te blazen. Een bezwarencommissie van de gemeente heeft inmiddels alle binnengekregen bezwaren ongegrond verklaard. De horeca in Buren reageert terughoudend op de komst van het eetcafé. Verder laat het museum Oranje & Buren weten fel tegenstander te zijn. Wethouder Hekman van Buren is daarentegen enthousiast. ‘Dit is een aanwinst. Een café met terras.’

De nieuwe uitbater en eigenaar van Herbergh De Linde in het nabijgelegen Erichem zelf, haalt zijn schouders op over de ophef. ‘We kennen de geluiden, we hadden ook wel tegenstand verwacht. We vinden juist dat zoiets goed is voor Buren. Het stadje slaapt anders in. We gokken heus niet op toeristen, het is een café voor de Burenaren. En we houden rekening met begrafenissen.’

Reageer op dit artikel