nieuws

Meer toezicht nodig op wijnbeleggingen

Horeca

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil meer toezicht gaan houden op alternatieve beleggingen zoals wijnen en whisky. Dat adviseert de AFM aan het ministerie van Financiën dat daarover in september een besluit neemt.

Het AFM heeft in een rapport op een rij gezet welke beleggingen wel en welke niet onder het financieel toezicht moeten vallen. Beleggingen in wijnen, whisky, viskwekerijen, stuisvogelfarms en teakhout moeten onder toezicht komen, zo vindt het AFM. Een woordvoerder van minister Zalm laat weten in de loop van september een besluit te nemen en de wet begin oktober in werking te laten gaan.

AFM-voorzitter Arthur Docters van Leeuwen waarschuwt al langer voor beleggingsobjecten, omdat daar momenteel geen toezicht op wordt gehouden. Van Leeuwen waarschuwde enkele maanden geleden dat consumenten te gemakkelijk dergelijke beleggingsproducten aanschaffen in de veronderstelling dat de AFM hier toezicht op houdt.

Voor het onder toezicht stellen van beleggingen heeft de AFM drie criteria: het product moet een seriematig karakter hebben, het rendement moet hoofdzakelijk in geld worden uitbetaald en de business case van de beleggingen moet te onderbouwen en dus te toetsen zijn. Dit betekent dat beleggingen die grotendeels in natura uitbetalen niet onder het toezicht komen te vallen.

Reageer op dit artikel