nieuws

Meer wijnbouw in Nederland door opwarming aarde

Horeca

Restaurants in ons land kunnen in de toekomst steeds betere wijnen van eigen bodem schenken. Dit komt door opwarming van de aarde als gevolg van de uitstoot van CO2-emissies. Dat blijkt uit een Frans rapport over klimaatverandering.

Het Franse observatiecentrum voor klimaatverandering spreekt over een schokkend rapport. Want door opwarming van de aarde vindt er een verschuiving plaats van de zones waarbinnen wijnbouw gedijt. Momenteel is dat op het noordelijk halfrond tussen de 25ste en 45ste breedtegraad. Hierin liggen landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Maar bij iedere graad Celsius dat de tempratuur stijgt, verschuift dit één breedtegraad – ruim 100 kilometer – in noordelijke richting.

Volgens een panel klimaatdeskundigen betekent dit dat in de nabije toekomst landen als Nederland en België aantrekkelijk worden voor wijnbouw. Vooral voor onder meer het bekende ras cabernet sauvignon. ‘Nu is in Nederland voor wijnbouw het groeiseizoen eigenlijk te kort. Het begint in april en eindigt in september. Maar als het twee graden warmer wordt, dan begint het in februari en eindigt het in oktober. Dat zal leiden tot een aanzienlijk gunstiger wijnbouwklimaat’, aldus hoogleraar milieusysteemanalyse Rik Leemans van de Universiteit Wageningen in Het Financieele Dagblad.

Stand Beurskens, wijnboer in het Limburgse Vijlen en voorzitter van het Nederlandse wijninstituut, reageert gematigd enthousiast op het rapport. ‘Nederland is klein op het gebied van wijnbouw en zal ook blijven. Het kan nu allemaal net met grondprijzen en loonkosten als je het goed aanpakt, maar je wordt er niet rijk van’, aldus Beurskens.

Reageer op dit artikel