nieuws

Negen maanden cel voor afperser Heineken

Horeca

De rechtbank in Amsterdam heeft de 41-jarige C.M. veroordeeld tot negen maanden cel wegens een onafgemaakte poging om bierfabrikant Heineken af te persen. De Brit had tussen 27 januari en 2 februari per brief en e-mail gedreigd het bier te vergiftigen met sarin of ricine, als Heineken hem niet 1 miljoen euro zou overhandigen.

De straf viel lager uit dan de achttien maanden cel die de officier van justitie had geëist. De rechtbank liet meewegen dat M. zich begin februari vrijwillig bij de politie heeft gemeld. Ook had hij in Nederland geen strafblad.

Wel vond de rechtbank dat de Brit de angst opzettelijk had vergroot door in zijn brieven in te gaan op het tekort aan antistoffen tegen een vergiftiging met sarin of ricine. Ook had hij gedreigd met het sturen van poederbrieven.

De verdachte verklaarde tijdens de zitting twee weken geleden dat hij heeft gehandeld uit geldnood. In december en januari werd hij in Nederlandse ziekenhuizen behandeld voor een paar kleine beroertes. Maar omdat hij onverzekerd was, zou hij geen volledige behandeling hebben gekregen.

De man, die woonde in een Haags Huis voor Onbehuisden, probeerde eerst geld los te krijgen bij een casino en bij een gokhal. Maar die pogingen verliepen zo onbeholpen dat hij er niet voor werd vervolgd.

Later besloot de verdachte Heineken af te persen. In de brieven aan het concern eiste hij 50.000 euro contant en ruwe diamanten ter waarde van 950.000 euro. Met zijn formuleringen wekte hij doelbewust de indruk dat hij niet alleen te werk ging. Ook gaf de man er blijk van verstand te hebben van chemie. Vingerafdrukken en DNA-sporen had hij bovendien op vakkundige wijze van de brieven verwijderd.

Om zijn eis kracht bij te zetten, schreef hij ook een brief aan de InterContinental Hotels Group, het concern waar het Amstel Hotel bij aangesloten is. Daarin dwong hij het concern Heineken Bier uit het assortiment te nemen in verband met de aangekondigde vergiftiging.

Op 2 februari gaf de man zich uit eigen beweging aan bij de politie, naar eigen zeggen uit wroeging. ‘Ik walg van mezelf’, verklaarde hij tegenover de rechtbank.

Reageer op dit artikel