nieuws

Sensationele uitspraak rechter in voordeel van BEM

Horeca

Het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) heeft een grote winst geboekt in de strijd tegen paracommercie. De rechtbank van Zwolle stelde de waakhond van Koninklijk Horeca Nederland is het gelijk tegen in een zaak met de gemeente Zwartewaterland.

‘Daarmee is een bom gelegd onder de manier waarop de gemeente meent onrechtmatige concurrentie voor legale horecabedrijven door de vingers te kunnen zien’, aldus projectleider Arjan Hogervorst van BEM over de sensationele uitspraak van de rechter. ‘Het is een uitermate belangrijke en verstrekkende uitspraak, die de reguliere horeca alle mogelijkheden geeft de feitelijk verboden concurrentie in bijvoorbeeld dorpshuizen en sportkantines aan te pakken.’

De juridische strijd tussen BEM en de gemeente Zwartewaterland duurt al jaren. Het spits zich toe op bruiloften, partijen en andere bijeenkomsten met sterke drank in buurthuizen, kantines en keten. Directe aanleiding voor het jongste geschil zijn de volgens Hogervorst laakbare beleidsregels.

Hoogervorst in De Stentor: ‘Die gaan in Zwartewaterland volledig voorbij aan bestaande jurisprudentie. Het was al die tijd praten tegen dovemansoren, de gemeente hielde de instellingen gewoon de hand boven het hoofd en zag van alles door de vingers. Daarmee heeft de rechter nu eindelijk korte metten gemaakt.’

De rechtbank heeft geoordeeld dat de vergunningen beperkt moeten worden, zodat er geen feesten en partijen meer mag plaatsvinden in De Driester in Kamperzeedijk en Verenigingsgebouw ’t Trefpunt in Mastenbroek. Doel van deze beperking is oneerlijke mededinging voor de reguliere horeca te voorkomen.

Reageer op dit artikel