nieuws

Toonder liet Bommel gastronomisch genieten

Horeca

De op 93-jarige leeftijd overleden Marten Toonder laat ook in de horeca zijn sporen na. Zo is er een kookboek in omloop over de keuken van Slot Bommelstein, het kasteel waar de altijd hongerige Olivier Bommel vertoeft.

Centraal in het boek ‘De keuken van Slot Bommelstein’ staat Bommels trouwe bediende Joost. De butler beschrijft in het boek uitgebreid de eetgewoontes op Bommelstein. Al blijken de menu’s en recepten in het boek zelden in overeenstemming te zijn met de daarbij getoonde visuele informatie. Zo ontbreekt de bereidingswijze van de in het boek afgebeeld en kenmerkende royale puddingen met kersengarnering.

Aan het 98-pagina tellende boek werkten onder meer de eetcriticaster Johannes van Dam en wijnexpert Hubrecht Duijker mee. De Keuken van Slot Bommelstein werd acht jaar geleden uitgegeven door uitgeverij De Bezige Bij en kost 18,90 euro.

Striptekenaar Marten Toonder was naast de geestelijke vader van Heer Bommel en Tom Poes ook de oprichter van de Toonder Studio’s. Ook maakte hij films, reclameboodschappen en toneelstukken. Toonder werd in 1992 onderscheiden met de Tollenprijs wegens zijn verrijking van de Nederlandse taal. Hij introduceerde een aantal nieuwe begrippen zoals ‘minkukel’ en ‘kommer en kwel’. Marten Toonder is 93 jaar geworden.

Reageer op dit artikel