nieuws

Uitgaansleven Sharm-el-Sheikh komt weer op gang

Horeca

Enkele dagen na de verwoestende bomaanslagen in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh begint het leven langzaamaan zijn normale loop weer te nemen. De winkel- en uitgaansstraten in het toeristische centrum van Naama Bay, waar alle grote hotels aan liggen, waren zaterdag – en zondagavond angstig leeg omdat veel toeristen bang waren voor meer aanslagen. Maar in het begin van de nieuwe week wagen steeds meer vakantiegangers zich in de avond weer op straat.

De toeristen meden het normaal gesproken drukke uitgaanscentrum omdat dit een van de plaatsen was waar vrijdagnacht een zware bom explodeerde. Hoewel het bij lange na nog niet te vergelijken is met de drukte van voor de aanslagen, beginnen de terrassen van cafés en restaurants dinsdagavond weer langzaam vol te stromen.

Kees en Jolanda Koole uit Achthuizen slenteren met hun kinderen Mike en Jessica nog wat onwennig door de met sierstenen geplaveide straten. Het is een van de eerste keren sinds de aanslagen dat ze er weer op uitgaan. ‘Ik dacht meteen na de ontploffingen dat we de rest van de vakantie voor de veiligheid beslist geen excursies meer gaan maken’, vertelt vader Kees. ‘De afgelopen dagen reed het busje van ons hotel naar het uitgaanscentrum niet en zijn we daar ook maar niet heen gegaan. Maar vanavond konden we er wel heen zodat we toch maar besloten om hier eens te gaan kijken.’

Zijn vrouw Jolanda voelt zich nog lang niet op haar gemak tijdens het familie-uitstapje. ‘Ik ben nog steeds erg angstig”, vertelt ze. ,,Mijn eerste reactie na de aanslagen was dat ik meteen naar huis wilde. Dat lijkt me nu niet meer nodig maar ik blijf wel bang.’

De Utrechtse Kim Schulte heeft er veel minder moeite mee om weer op stap te gaan in het uitgaanscentrum. ‘Ik heb gehoord dat veel resorts hun gasten vertellen binnen te blijven en niet meer uit eten te gaan in dit centrum omdat de schade van de aanslag nog niet is hersteld. Dat is voor de vakantieparken natuurlijk een mooie manier om extra geld aan hun gasten te verdienen maar het is beslist niet waar. De meeste glasschade was na de eerste dag al weer hersteld. Ik heb tot nu toe nog elke avond in dit deel gegeten en voel me er beslist niet onveilig bij.’

Josanne Toussaint uit Eindhoven is dezelfde mening toegedaan. ‘Je kunt je wel opsluiten in je hotel maar uiteindelijk heeft dat helemaal geen zin omdat je daar ook niet veilig bent voor aanslagen. Bovendien denk ik niet dat terroristen hier na de bommen van vorige week nog een keer zullen toeslaan.’

Reageer op dit artikel