nieuws

Verdachte in zaak cafédode vrij

Horeca

De rechter-commissaris heeft een 33-jarige man uit Urk vrijgelaten, die drie dagen geleden was opgepakt in verband met de dood van een 19-jarige cafébezoeker uit Emmeloord. Er zijn te weinig aanwijzingen dat de Urker de fatale klap heeft uitgedeeld. Hij blijft voor het Openbaar Ministerie (OM) wel verdachte van doodslag, meldde justitie donderdag.

Het OM in Lelystad heeft inmiddels meerdere verdachten op het oog. Justitie verwacht dan ook de komende tijd meer arrestaties te verrichten. De politie werkt met vijftien rechercheurs aan de zaak. De 19-jarige Emmeloorder overleed woensdag aan hersenletsel. Hij was in de nacht van vrijdag op zaterdag bij een kroeg in zijn woonplaats mishandeld.

Persofficier van justitie I. Vermeulen erkent dat in het café problemen zijn ontstaan met de jonge Emmeloorder. Volgens diverse bezoekers zou de eigenaar van de kroeg hem daar al mishandeld hebben. Vermeulen wil daar niets over kwijt in het belang van het onderzoek. Op de website van de kroeg verklaart het personeel te betreuren wat er vrijdagnacht is gebeurd.

De politie meldt dat er maatregelen zijn genomen om verstoring van de openbare orde in Emmeloord te voorkomen. Er zijn signalen binnengekomen dat er mogelijk wraakacties komen tegen de cafébaas. Veel jongeren en vrienden van de 19-jarige zouden hem verantwoordelijk houden voor diens dood. ‘We houden de vinger aan de pols’, zegt een woordvoerder van de politie.

In het Algemeen Dagblad vertelt ooggetuige Janus van der Veen uit Bant over de fatale vechtpartij. ‘Jarno (Jarno Mansveld, het 19-jarige slachtoffer, red.) had voor de lol een brommerhelm op. Doen we wel vaker, dansen met een helm. Maar Wesley Kok vond dat irritant en gaf een stomp boven op de helm. Jarno schrok, draaide zich om en greep Kok bij de kraag. Direct schoot een uitsmijter te hulp en samen sloegen ze Jarno de kroeg uit. Onderweg naar buiten viel hij met zijn hoofd tegen een kapstok.’

Een broer van het slachtoffer zegt dat de massale tocht van stappers uit Urk naar Emmeloord het gevolg is van het sluitingstijdenbeleid in Urk. In Urk gaan alle kroegen om voor middennacht dicht. In Emmeloord blijven ze langer open, met als gevolg dat Urkers heilig zijn in De Bierelier. ‘Ze komen binnen, leggen tweehonderd euro op de bar en zitten even later achter een tafel vol drank. Vind je het gek dat zoiets uit de klauwen loopt? Eigenaar Kok grijpt nooit in, want zonder Urkers kan hij wel sluiten’, aldus de broer van het slachtoffer in het AD.

Reageer op dit artikel