nieuws

VWA: Aantal voedselinfecties stabiel

Horeca

Het aantal mensen, dat door verkeerd voedsel ziek is geworden, was vorig jaar ongeveer gelijk aan dat in 2003. De bacteriën salmonella en campylobacter blijven de grote veroorzakers van voedselinfecties.

Vorig jaar zijn bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) 601 meldingen van voedselinfecties binnengekomen, waarbij in totaal 1545 mensen ziek werden, meldden de inspectiedienst en het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het verkeerde voedsel deed minder mensen in het ziekenhuis belanden dan een jaar eerder: 39 in 2004 tegen 51 in 2003.

In de meeste gevallen zorgen voedselinfecties voor braken en diarree, maar ook andere klachten als buikpijn, koorts en bloed en slijm in ontlasting komen voor. Het komt volgens de VWA en het RIVM in Nederland maar zelden voor dat mensen overlijden omdat ze verkeerd of besmet voedsel hebben gegeten.

Reageer op dit artikel