nieuws

Zeeuwse horeca mist frauderende Belgen

Horeca

Horecaondernemers in de Zeeuwse plaatsen Sluis en Oostburg vrezen een enorme omzetdaling. Oorzaak is een nieuwe regel in de bankwereld. Ondernemers vrezen dat veel Belgen Zeeuws-Vlaanderen links laten liggen.

Zeeuws-Vlaanderen was jarenlang een geliefde plek voor Belgische zwartspaarders. In de banken kochten ze Nederlandse obligaties. Vervolgens kwamen ze jaarlijks terug om hun coupons in te leveren en vele duizenden guldens -later euro’s- in bankbiljetten mee naar huis te nemen. Tegenwoordig zijn Nederlandse banken, door de regel Spaarrichtlijn, verplicht informatie over bankierende Belgen in ons land door te geven aan de Belgische fiscus.

Daarmee lopen horecaondernemers menig omzet mis. Want na het inwisselen van de rentecoupons vierden de Belgen regelmatig uitbundig feest in Zeeland. ‘Vrijdag puilden mijn zakken uit van geld, allemaal in contanten. Nu ben ik in het weekeinde open en run ik de zaak met veel minder personeel. Ga er maar vanuit dat voor de nieuwe regel negentig procent van omzet afkomstig was van de coupons’, aldus eigenaar Frans de Milliano van het Oostburgse restaurant De Eenhoorn in De Volkskrant.

In Sluis is het banktoerisme één van de grootste toeristische trekpleisters van de regio geworden. Vijf miljoen Belgen maken jaarlijks de oversteek naar het 2300 inwoners tellende Zeeuwse dorp. Ter vergelijking: vorig jaar bezochten 4 miljoen toeristen Amsterdam. Sluis telt veertig horecabedrijven en 150 winkels. In de culinaire wereld is Sluis bekend vanwege het tweesterrenrestaurant Oud Sluis van topkok Sergio Herman.

Reageer op dit artikel