nieuws

28e editie van amsterdamse uitmarkt met uitmarkt junior

Horeca

De 28e editie van de Uitmarkt in Amsterdam komt eraan. In het laatste weekeinde van augustus barst het culturele seizoen weer los met voorstellingen en optredens van circa 2000 artiesten op 28 podia rondom het Museumplein en het Leidseplein. Voor het eerst vindt dit jaar de Uitmarkt Junior plaats, voor kinderen tot een jaar of twaalf, in het Vondelpark. Dat maakte het Amsterdams Uitburo woensdag bekend.

Het park ontpopt zich van vrijdagavond tot en met zondag tot een kinderdomein. Op de Uitmarkt Junior kunnen ouders met hun kroost terecht voor Walt Disney Films in het Filmmuseum, een Kinderboekensalon waar bekende schrijvers voorlezen uit eigen werk, een optreden van Circus Elleboog, poppenspel, schmink en presentaties van musea en jeugdtheaters. In het Vondelpark Openluchttheater zijn delen uit de musicals Assepoester, Pietje Bell, Pippi en Ollie B. Bommel te zien.

Ook de ‘grotemensenuitmarkt’ kent weer een omvangrijk programma. Vrijdagavond vindt de aftrap plaats op het Brandpodium op het Museumplein met optredens van New Cool Collective, Pete Philly & Perquisite, Nederlands Dans Theater, Lange Frans en Baas B., Najib Amhali en Wende Snijders. De afsluiter van het openingsprogramma is in handen van Vera Mann, Frans van Deursen, Mylène d’Anjou die met de finale van de musical ‘Zing, vecht, bid, lach, werk en bewonder’ een eerbetoon brengen aan Ramses Shaffy. Na afloop van deze show staan de diverse podia op het Museumplein in het teken van soul en funk, met optredens van onder anderen Relax, Tasha’s World, Seven Eleven en Ronald Molendijk’s Soulvation.

Op zaterdag, de toneeldag, vindt in de theaters rondom het Leidseplein het festival De Verleiding plaats. Toneelgroep Amsterdam speelt ‘Scènes uit een huwelijk’, Beumer en Dos komen met ‘Ingeblikt’, hetveem met ‘Repelsteeltje’ en MUZ-theater met ‘Heart of a Boxer’. De Stadsschouwburg staat dan op zondag, de laatste dag, in het teken van de jazz. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Uitmarkt dat deze muziekstijl zo groots naar voren komt. In totaal zijn twintig optredens te zien van onder meer De Holland Big Band, Francien van Tuinen, Jesse van Ruller, Bert van den Brink, Susanne Alt en Ramon Valle.

Op zondagochtend speelt rapper Ali B. een theatershow waarin hij samen met enkele gasten vertelt over het leven van de straat. Hij voerde deze voorstelling eerder uit in het Concertgebouw. Spectaculaire afsluiter van de Uitmarkt is zondagavond de rockopera Barcelona van Freddy Mercury door het Orkest van het Oosten onder leiding van Taras Krysa.

Jongeren komen tijdens het festival aan hun trekken in The Remix, in de tuin van het Stedelijk Museum. Dj Chuckie, K-Liber, Big Boy Caprice en Mystic Grooves treden op en de jonge bezoekers kunnen meedoen aan Amsterdam Next Top Model, Crime Jazz Poetry Slamm en Culture Clash, debatten van Cool Politics onder leiding van stand-up comedian O-dog.

De Uitmarkt verhuist volgend jaar naar het centrum van de stad, liet het Uitburo weten. Vermoedelijk vindt het theaterfestival daarna in het Oostelijk Havengebied plaats, waar steeds meer nieuwe uitgaanslocaties verrijzen.
Het Amsterdamse Uitburo komt dit jaar voor het eerst met een publiekscampagne om nieuwe mensen naar de Uitmarkt te trekken. Onder het mom ‘het culturele seizoen breekt los’ wil de organisatie via posters en een televisiespotje uitgaan nog breder onder de aandacht brengen.

Reageer op dit artikel