nieuws

Burgemeester wil zelf horeca controleren

Horeca

De Drank- en Horecawet moet worden aangepast zodat gemeentes zelf inspecteurs kunnen inzetten om horecazaken te controleren of die zich aan de leeftijdsregels houden. Nu kan alleen ‘Den Haag’ zulke controleurs aanstellen.

Dat zegt de Bredase burgemeester Peter van der Velden in de regionale krant BN/De Stem. ‘Het lokaal bestuur is bij uitstek degene die de signalen dat er ergens iets fout gaat kan oppakken’, aldus Van der Velden.

In de Drank- en Horecawet is vastgesteld dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de enige is die inspecteurs op pad mag sturen. Ons land kent momenteel zo’n 75 ambtenaren die erop moeten toezien dat het schenkverbod aan jongeren wordt uitgevoerd.

Van der Velden: ‘Daarmee biedt de wet gemeentes te weinig ruimte. Je ziet bovendien een toename van het zwerfgedrag dankzij alcoholisme. Je ziet nu al steeds meer jeugdzwervers. Drankmisbruik leidt echt tot verloedering en dat moeten we tegengaan.’

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het eens met de burgemeester van Breda en pleit voor een wetswijziging. Directielid Wim Kuiper van de VNG vindt dat het horecaondernemers te gemakkelijk wordt gemaakt om de regels te overtreden. Dit omdat de pakkans erg klein is. ‘Als dit niet verandert, blijven de handen gebonden van de burgemeester’, aldus Kuiper.

Voorzitter Peter Werther van de Bredase afdeling van KHN laat in een reactie weten dat hij zich niet zo druk maakt over wie er controleert. ‘Ik vind dat niet alleen de alcoholverstrekker strafbaar moet zijn, maar ook de koper. Want buiten het zicht van de horecaondernemer wordt er heel veel geritseld voor minderjarigen die toch drank willen kopen.’

Eerder deze maand riep burgemeester Rob van der Heijden van de gemeente Zandvoort op om politie in te zetten bij het controleren van horecazaken. Ook Van der Heijden repte over een tekort aan inspecteurs om horecagelegenheid te controleren of jongeren niet te jong zijn om alcohol te kopen.

Reageer op dit artikel